6 Kasım 2016 Pazar

Online Periyodik Tablolar

1) Webelements: www.webelements.com adresinden ulaşabileceğiniz Webelements sitesinde periyodik tabloyu görüyoruz ve her bir elementin ismine tıkladığımızda bu element ile ilgili ayrıntılı bilgiler alıyoruz
2) ptable.com: http://www.ptable.com/  adresine tıklayarak açılacak olan ptable.com adresinde renk kodlarının yanı sıra seçtiğiniz elemente tıklamadan önce sol üst tarafta elementin önemli özelliklerinin gösterilmesi oldukça ilginç.
3) Chemicool:  http://www.chemicool.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Yine renk kodları dikkat çekiyor. Periyodik tabloyu ortaya koyan büyük üstadların sözleri ilginç anekdotlardan biri. Periyodik tablo üzerine yazılmış bir makaleyi de bu sayfadan okuyabilirsiniz.
4) Chemical Elements: http://www.chemicalelements.com/ adresinden ulaşabileceğiniz bir başka sitede yine renk kodları ile elementler birbirinden ayrılmış, sol tarafta faydalı bağlantılar var.
5) It's Elemental: http://education.jlab.org/itselemental/ adresinde bulacağınız bir başka web sitesinin dikkatimi çeken en önemli özelliği renkli, siyah-beyaz olmak üzere periyodik tablonun pdf biçimini indirebiliyor olmanız
6) Los Alamos Periodic Table of Elements: Los Alamos Ulusal Laboratuarı'nın periyodik tablo sitesi olan http://periodic.lanl.gov/index.shtml sitesinde alışıldık renk kodları ile elementler bilinen şekilde sıralanmış. Sitede ilk ve orta öğretim öğrencileri için hazırlandığını söylemeden geçmemek lazım.
7) periodictable.com: http://periodictable.com/ adresinde çok ilginç bir tablo görebilirsiniz. Bütün elementler fotoğrafları ile veriliyor. Bazı yapay elementlerin fotoğrafı çekilemediği için, ilgili kişinin (mucidi gibi) fotoğrafları veriliyor. 
8) Lenntech: Hollanda'lı bir su arıtma firması olan Lenntech'in periyodik tablosunu incelediğimizde (http://www.lenntech.com/periodic/periodic-chart.htm) metaller, ametaller, yarıiletkenler gibi çeşitli kategorilerdeki elementleri özel olarak inceleyebilirsiniz.
9) About.com: http://chemistry.about.com/library/blperiodictable.htm İnternet aleminde yıllardır faaliyet gösteren About.com web sitesinin bir de periyodik tabloyu incelediği bir sayfası var. 

Periyodik Tablo ile ilgili Çıkmış Sorular

1.



2.



3.



4.


5.



6.




7.




8.





9.




10.





11.




12.





13.





14.




15.




16.




17.





18.                                                                                                                           




19.




20.




21.




22.




23.




24.




CEVAPLAR







5 Kasım 2016 Cumartesi

Bor Elementi

Türkiye için oldukça önemli bir yere sahip olan, Dünya çapında %71’lik rezerve sahip olunması sebebiyle milli servet gözüyle bakılan bor, günümüz imkanları dahilinde kullanım alanı geniş, gelecek vaadeden bir elementtir. 
Toprakta, kayalarda ve suda yaygın olarak bulunan bu elementin atom numarası 5 olup sembolü B’dir. Metal ve ametal arasında bir yarı iletkendir. Bileşik oluşturmaya yatkındır ve bu sebeple doğada serbest, elemental halde bulunmadığından birçok farklı çeşitte bor minerali bulunmaktadır. Yüksek saflıkta boru elde etmek zordur. Sanayide kullanılabilir borun bulunduğu ticari maden yatakları ise sınırlıdır ve bunlar en çok Türkiye’de ve ABD’de bulunmaktadır.



kaynak: http://www.bilimsehri.com/

4 Kasım 2016 Cuma

Elementlerin Kullanım Alanları

Günümüzde 120’ye yakın sayıda element olduğu bilinmektedir. Bunlardan 92’si yeryüzünde doğal halde bulunurken geri kalanı laboratuvarda elde edilmiştir.

Doğada bulunan bazı elementler, sembolleri ve kullanım alanları aşağıdadır.



1. Hidrojen (H): Kaynak yapımında, hidrojen balonlarını şişirmede ve petrolün işlenmesinde kullanılmasının yanında, şimdilik daha çok roketlerde olmak üzere yakıt olarak da kullanılır.

2. Helyum (He): Zeplin ve balon gibi hava taşıtlarını şişirmede kullanımıyla bilinen helyum gazı; kaynakçılıkta, germanyum ve silisyum kristallerinin yapımında, titanyum ve zirkonyum eldesinde, süpersonik rüzgar tünellerinde ve derin dalış tüplerinde de kullanılır.

3. Lityum (Li): Seramik ve cam yapımında, pil üretiminde, yağlayıcı ve alaşım sertleştirici maddelerin bileşiminde, A vitamini sentezinde, nükleer santrallerde soğutucu görevinde ve roketlerde itici kuvvet sağlamada kullanılır.


4. Berilyum (Be): Yüksek oranda ısı emebilme özelliği nedeniyle, hava ve uzay taşıtlarında, iletişim uydularında, nükleer santrallerde ve füze yapımında kullanılır.


5. Bor (B): Amorf bor, ayırt edici yeşil rengi için pirotekni (fişekçilik) alanında ve ateşleyici olarak roketlerde kullanılır. 


6. Karbon (C): Tüm organik bileşiklerin yapısına giren karbon, sıvı yağların dehidrasyonunda (sudan arındırılmasında), ayrıca demir ve alaşımlarının işlenmesinde kullanılır. 


7. Azot (N): Standart sıcaklık ve basınç altında son derece kararlı olan ve atmosferin %78'ini oluşturan azot gazı, besinlerin ve kimyasalların saklanmasında kullanılır.


8. Oksijen (O): Hastanelerde, solunum rahatsızlıkları gösteren hastaların tedavisi için de oksijen gazı sıkça kullanılır. Ayrıca çelik üretiminde, kaynak yapımında, suyun saflaştırılmasında ve beton eldesinde de oksijen kullanılır. 


9. Flor (F): Flor ve bileşikleri, uranyum başta olmak üzere, çok sayıda ticari kimyasalın üretiminde kullanılır.


10. Neon (Ne): Akla gelen ilk kullanım alanı renkli reklam aydınlatmaları olsa da; yüksek voltaj göstergelerinde, paratonerlerde, dalga metre tüplerinde ve televizyon tüplerinde de neon kullanılır. 


11. Sodyum (Na): Eczacılık, tarım ve fotoğrafçılık alanlarında sıkça kullanılır. 


12. Magnezyum (Mg): Fotoğraf makinelerinin gövde ve flaş kaplamalarında, işaret fişeklerinde ve yangın bombaları başta olmak üzere pirotekni alanında yoğun olarak kullanılır.


13. Alüminyum (Al): Bakır, magnezyum ve diğer metallerle oluşturduğu alaşımlar, saf halinden çok daha güçlü özelliklere sahiptir. Bu nedenle de bu tip alaşımlar; hafif ancak güçlü metallerin gerek duyulduğu, başta füze ve uçak yapımı olmak üzere, her türlü alanda kullanılır. 


14. Silisyum (Si): Silisyum ya da silikon, kullanım alanı en geniş olan elementlerden biridir. Kum ve kil formu, beton ve tuğla yapımında kullanılır.


15. Fosfor (P): Çeşitli alaşımların yapımına katılan fosfor, sodyum ampullerinin yapımında kullanılan camların eldesinde önemlidir.


16. Kükürt (S): Siyah barutun ve pillerin temel bileşenlerinden biri olan kükürt, mantar öldürücü kimyasalların (fungusitlerin) ve doğal kauçuğun yapımında kullanılır.


17. Klor (Cl): Dünyanın her yerinde, içme sularının dezenfekte edilmesinde kullanılır. 


18. Potasyum (K): Bitkilerin gelişimi için çok önemli bir element olan potasyum, çoğu toprak tipinin bileşiminde yer alır ve gübrelerin yapısına da katılır. Cam, sabun, lens ve benzeri maddelerin yapımında, ayrıca yanıcı-patlayıcı maddelerin bileşiminde kullanılır. 


19. Krom (Cr): Çeliğin sertleştirilmesinde, paslanmaz çelik üretiminde ve çeşitli alaşımların eldesinde kullanılır.


20. Manganez (Mn): Kuru pillerde depolarizatör olarak ve cam üzerinde demir kirliliği nedeniyle oluşan yeşil rengi yok etmede kullanılır. 


21. Demir (Fe): Bitkilerin ve hayvanların yaşamı için son derece önemli bir element olan demir, hemoglobin pigmentinin yapısında da oksijen taşıyıcı olarak işlev görür. Saf halde demir olarak, sıklıkla karbon ve diğer metallerle alaşım halinde kullanılır. 


22. Kobalt (Co): Demir, nikel ve diğer metallerle birleştirilerek, "Alnico" adı verilen ve alışılmışın dışında manyetiklenme gücüne sahip olan alaşımın eldesinde kullanılır.


23. Nikel (Ni): Paslanmaz çelik başta olmak üzere, korozyona dirençli alaşımların eldesinde kullanılır. 


24. Bakır (Cu): Bakırın en önemli kullanım alanı, elektrik-elektronik sanayidir. Elektrik iletkenliği çok yüksektir. Madeni para ve silah yapımında kullanılan metal alaşımlarının büyük çoğunluğu bakır içerir. Diğer alaşımları da, kuyumculukta ve bronz heykelciliğinde kullanılır. 


25. Çinko (Zn): Diğer metallerle çok sayıda alaşımın yapısına katılır. Otomotiv, elektrik ve donanım endüstrilerinde kullanılan döküm kalıplarının yapımında da çinko yer alır. Demir ve benzeri metallerin, korozyona karşı önlem amacıyla galvanizlenmesinde de kullanılır.


26. Brom (Br): Su arıtma bileşiklerinin, ağartıcıların, çeşitli ilaçların, alevlenmeyi önleyici kimyasalların, fumigantların ve fotoğrafçılıkta kullanılan inorganik bromitlerin yapısına katılır. Organik bileşikleri de, iyi birer çözücü olarak değerlidir.
 


27. Gümüş (Ag): En geniş kullanım alanı kuyumculuk ve gümüş işçiliğindedir. Ancak bu alanlarda kullanılan gümüş, %7,5 oranında bakır ya da başka bir metal içerir. Gümüş ayrıca, fotoğrafçılıkta çok geniş bir kullanıma sahiptir. Dişçilikte kullanılan alaşımların yapısında, lehim alaşımlarında, elektrik bağlantılarında, yüksek kapasiteli gümüş-çinko ve gümüş-kadmiyum pillerinde de gümüş kullanılır. 

28. Kalay (Sn): Bazı diş macunlarının içeriğinde, kalay ve flor bileşiği oln SnF5 kullanılır. Süperiletken mıknatısların yapımında da kullanılır. Saf element halinin kullanımı çok sınırlıdır.

29. İyot (I): İyot bileşikleri, organik kimya ve eczacılık alanlarında çok önemlidir. Tıpta, iyoditler ve iyodin içeren tiroksin dahili olarak, tentürdiyot ve bu gibi iyot içerikli mikrop kırıcılar da harici olarak kullanılır.

30. Platin (Pt): Laboratuvar kaplarının, bozunmaya dayanıklı gereçlerin, tellerin ve ısıluçların yapımında, kuyumculukta, diş hekimliğinde ve elektrik kontaklarında kullanılır.

31. Altın (Au): Madeni para yapımında, kuyumculukta, dekorasyonda ve diş hekimliğinde kullanılır.

32. Cıva (Hg): Termometrelerin, barometrelerin, difüzyon pompalarının ve daha birçok laboratuvar gerecinin yapımında kullanılır.

3 Kasım 2016 Perşembe

Periyodik Tablonun Özellikleri

Periyodik tabloda soldan sağa ya da yukarıdan aşağı gidildikçe düzenli değişen birtakım özellikler vardır.

Periyodik Cetvelde Yukarıdan Aşağı Doğru İnildikçe

  1. Atom numarası artar
  2. Kütle numarası artar
  3. Metalik özellik artar
  4. Ametalik özellik azalır
  5. Elektron verme isteği artar
  6. Elektron alma isteği azalır
  7. Atom çapı büyür
  8. Bazlık özelliği artar

Her grup ve periyot boyunca elementlerin özellikleri genelikle sistematik bir biçimde değişiklik gösterirler.

Aynı grupta olan elementler sertlik, parlaklık, iletkenlik, elektron alma veya verme yatkınlığı bakımından birbirine benzerdir.

Periyotlar Cetvelinde Soldan Sağa Doğru Gidildikçe

  1. Atom numarası artar
  2. Kütle numarası artar
  3. Metalik özellik azalır
  4. Ametalik özellik artar
  5. Elektron verme özelliği azalır
  6. Elektron alma özelliği artar
  7. Atom çapı küçülür
  8. Asitlik özelliği artar
  9. İyonlaşma enerjisi büyür
  10. Elektro negatifliği büyür

Atom Yarıçapı
Atomların büyüklüğü ölçülürken Van der Waals yarıçapı dikkate alınır. Çekirdekle dış katmanlarda bulunan elektronlar arasındaki çekim kuvveti ne kadar büyük olursa atom yarıçapı da o kadar küçük olur. 
Yukarıdan aşağı gidildikçe dış katman elektronları çekirdekten daha uzakta bulunur. Atom yarıçapı artar.

İyonlaşma Enerjisi
Gaz halde bulunan bir atomdan bir elektron koparmak için gereken enerjiye iyonlaşma enerjisi denir. Soldan sağa gidildikçe çekirdekle son katman elektronları arasındaki çekim kuvveti artacağından iyonlaştırmak için daha fazla enerjiye gerek vardır. O yüzden soldan sağa gidildikçe düzenli olarak artış beklenir ancak 2A ve 5A elementlerinin küresel simetrik özelliğinden dolayı sıralamada yerleri farklıdır.


Elektronegatiflik
Elektronegatiflik, bir atomun kimyasal bağdaki elektronları kendine doğru çekme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Doğrudan bir ölçümü yoktur, ancak iyonlaşma enerjisi ve elektron ilgisinin aritmetik ortalaması olarak düşünülebilir.
Soldan sağa doğru iyonlaşma enerjisi ve elektron ilgisi arttığından elektronegatiflik artar. Aşağıdan yukarı ise azalır.

2 Kasım 2016 Çarşamba

Periyodik Tablo Elementler

Periyodik cetvelde bulunan elementler atom numaralarına göre sıralanır. Bu sayfada tüm elementler atom numaraları, sembolleri ve isimleriyle verilmiştir. 



Z
Sembol
İsim
1
H
Hidrojen
2
He
Helyum
3
Li
Lityum
4
Be
Berilyum
5
B
Bor
6
C
Karbon
7
N
Azot
8
O
Oksijen
9
F
Flor
10
Ne
Neon
11
Na
Sodyum
12
Mg
Magnezyum
13
Al
Alüminyum
14
Si
Silisyum
15
P
Fosfor
16
S
Kükürt
17
Cl
Klor
18
Ar
Argon
19
K
Potasyum
20
Ca
Kalsiyum
21
Sc
Skandiyum
22
Ti
Titanyum
23
V
Vanadyum
24
Cr
Krom
25
Mn
Mangan
26
Fe
Demir
27
Co
Kobalt
28
Ni
Nikel
29
Cu
Bakır
30
Zn
Çinko
31
Ga
Galyum
32
Ge
Germanyum
33
As
Arsenik
34
Se
Selenyum
35
Br
Brom
36
Kr
Kripton
37
Rb
Rubidyum
38
Sr
Stronsiyum
39
Y
İtriyum
40
Zr
Zirkonyum
41
Nb
Niobyum
42
Mo
Molibden
43
Tc
Teknesyum
44
Ru
Rutenyum
45
Rh
Rodyum
46
Pd
Paladyum
47
Ag
Gümüş
48
Cd
Kadmiyum
49
In
İndiyum
50
Sn
Kalay
51
Sb
Antimon
52
Te
Tellür
53
I
İyot
54
Xe
Ksenon
55
Cs
Sezyum
56
Ba
Baryum
57
La
Lantan
58
Ce
Seryum
59
Pr
Praseodim
60
Nd
Neodimyum
Z
Sembol
İsim
61
Pm
Prometyum
62
Sm
Samaryum
63
Eu
Evropiyum
64
Gd
Gadolinyum
65
Tb
Terbiyum
66
Dy
Disprozyum
67
Ho
Holmiyum
68
Er
Erbiyum
69
Tm
Tulyum
70
Yb
İterbiyum
71
Lu
Lutetyum
72
Hf
Hafniyum
73
Ta
Tantal
74
W
Volfram
75
Re
Renyum
76
Os
Osmiyum
77
Ir
İridyum
78
Pt
Platin
79
Au
Altın
80
Hg
Cıva
81
Tl
Talyum
82
Pb
Kurşun
83
Bi
Bizmut
84
Po
Polonyum
85
At
Astatin
86
Rn
Radon
87
Fr
Fransiyum
88
Ra
Radyum
89
Ac
Aktinyum
90
Th
Toryum
91
Pa
Protaktinyum
92
U
Uranyum
93
Np
Neptünyum
94
Pu
Plütonyum
95
Am
Amerikyum
96
Cm
Küriyum
97
Bk
Berkelyum
98
Cf
Kaliforniyum
99
Es
Aynştaynyum
100
Fm
Fermiyum
101
Md
Mendelevyum
102
No
Nobelyum
103
Lr
Lavrensiyum
104
Rf
Rutherfordiyum
105
Db
Dubniyum
106
Sg
Seaborgiyum
107
Bh
Bohriyum
108
Hs
Hassiyum
109
Mt
Meitneriyum
110
Ds
Darmstadtiyum
111
Rg
Röntgenyum
112
Cn
Kopernikyum
113
Uut
Ununtriyum
114
Fl
Flerovyum
115
Uup
Ununpentiyum
116
Lv
Livermoryum
117
Uus
Ununseptiyum
118
Uuo
Ununoktiyum
119
Uue
Ununenniyum
120
Ubn
Unbiniliyum

Elementlerinin Tanıtım Videoları İçin Tıkla

(Not: Açılan sayfa üzerinde bulunan element simgelerine tıklayarak o element hakkında tanıtım videolarını izleyebilirsiniz.)