31 Ekim 2016 Pazartesi

Periyodik Cetvelin Tarihçesi















Joharın Döbereiner(1780-1849)

Periyodik sistemle ilgili ilk çalışmalar Alman bilim adamı Döbereiner tarafından yapıldı. Döbereiner bazı elementlerin üçlü gruplar halinde düzenlenebileceğini ve bu üçlü gruptaki elementlerin kimyasal özelliklerinin benzer olduğunu fark etti. Bunlara üçlü adını verdi.

John Newlands 
(1837-1898)


Daha sonra 1850'li yıllarda Newlands isimli kimyacı elementleri sekizli gruplar halinde dizdi ve bunlara oktav adını verdi.


Dimitri Mendeleyev
(1834-1907)
Günümüzde kullanılmakta olan periyodik tablonun temelleri ise 1800'lü yılların sonunda Rus kimyacı Dimitri Mendeleyev tarafından atılmıştır. Mendeleyev o zamana kadar bilinen tüm elementlerin özelliklerini ayrı ayrı kartlara yazdı.
Daha sonra bu kartlardaki elementleri kütle numaraları soldan sağa doğru artacak şekilde sıralamaya başladı. Bu işlemi yaparken daha önce yerleştirdiği bir elemente benzer kimyasal özelliklere sahip ikinci bir elemente geldiğinde bunu birincinin altına yerleştirdi. Böylece aynı sütunda olan yani birbiri altında olan elementlerin benzer özellikte olmasını sağladı.
Mendeleyev her sekiz veya 18 elementte bir özelliklerin tekrarlandığını buldu. Bu tekrarlarda bir atlama olduğunda büyük olasılıkla keşfedilmemiş bir element olduğunu düşünerek yerini boş bırakmıştır. Hatta tekrarlayan özelliklerden faydalanarak boş bıraktığı yere gelecek elementin özelliklerini bile tahmin etmiştir.
Henry Moseley
(1887-1915)
Mendeleyev periyodik cetveli hazırlarken elementleri kütle numaralarına göre dizmiştir. Halbuki elementlerin kimyasal özelliklerini belirleyen asıl unsur atom numaralarıdır. Bunu fark eden İngiliz bilim adamı Henry Moseley, Mendeleyev‘in hazırlamış olduğu periyodik tabloyu atom numaralarına göre düzenleyip günümüzde kullandığımız periyodik tabloyu elde etti.